23.4.14

het komt nog...

Iedereen kent het: je hebt veel dingen te doen, je vindt opeens iets super leuks om te doen, maar je denkt: oh, dat doe ik wel een andere keer. Of wanneer je helemaal niks te doen hebt, je valt bijna in slaap van verveling, maar toch niks gaat doen, want ja, dat doe je wel over 5 minuten. Of over 10 minuten. Of over een dag. Of wanneer je eindelijk de kans krijgt om iets te doen wat je al lang wil doen, maar het toch weer uitstelt, want het kan later toch ook?
Waar ik het over heb, zijn die momenten waarop je de kans hebt om je leven leuk te maken, maar je er toch niet voor gaat. Liever blijf je werken op dat vervelende plek. Liever doe je wat je tot nu toe elke dag deed, omdat dat vertrouwd is. Liever doe je niks, dan iets buiten je comfort zone.
Mijn vraag is aan jou dan: Als je volgend jaar terugkijkt op dit jaar, wat zal je dan zeggen? Was het een leuk jaar, omdat het zo vertrouwd en gepland was? Of waren juist de momenten die nieuw en toevallig waren die het jaar leuk maakten? Ik zou durven wedden dat je dan toch aan iets zou denken wat je zou kunnen beschouwen als een avontuur.
Avontuur? Dat klinkt gevaarlijk! Misschien een beetje. Maar dat is het juist: het moet ook uitdagend zijn. De toekomst is een mysterieus plek, ergens ver weg, wat eigenlijk nooit dichterbij komt dan het volgende milliseconde. En het is ook iets wat wij niet kunnen controleren, regelen, of bepalen. Wat wel kan, is het heden aanpakken, veranderen, iets van maken. Zo maak je herinneringen en zo vorm je eigenlijk ook een pad naar een toekomst. Maar laten we het allemaal beseffen: dat toekomst, dat bereiken we toch nooit. Die blijft altijd een stap voor ons. Dus denk er ook niet zoveel over na!
Plannen is natuurlijk hartstikke handig, overzien wat er allemaal nog moet komen en hoe je dat allemaal gaat aanpakken. Maar af en toe moet je even een stapje achteruit zetten en om je heen kijken in het hier en nu: is dit wat ik op dit moment wil doen? Zo ja, geniet er van! Probeer het echt tot je te nemen! Zo niet, probeer het te veranderen. Bied mee voor een vakantie naar Dubai op vakantieveilingen, spreek zomaar een vreemde aan op straat. Ga op avontuur. Probeer nieuwe dingen uit, maak nieuwe herinneringen, want dat toekomst, dat komt echt niet. Het is allemaal hier en nu.
Oh, en dat feestje van volgende week? Daar kan je natuurlijk naar verlangen, maar wordt daardoor het nu beter? Je zal daarvan volgende week toch al gaan genieten, dus probeer deze week ook iets nuttigs te doen. Stel geen hoge verwachtingen, droom er niet over hoe jij de man van je dromen daar tegen zal komen.. Je ziet wel op het feestje hoe het allemaal uitpakt, dus waarom nu al erover nadenken? Dat zorgt voor teleurstellingen, terwijl als je nu gewoon enthousiast doet, maar niet te veel bij stilstaat, het uiteindelijk misschien verrassend leuk zal zijn. Dus weet je, dat feestje komt nog, maar probeer nu eens iets te doen waarvan je nu al kunt genieten. :)

Untitled | via Tumblr

No comments:

Post a Comment